הקיץ הגיע ואיתו גם מראות של צמח הבמבוק אשר מגיע במגוון צורות בעולם הקולינריה הטייוואני. נצרי במבוק נאכלים בתור סלט, את גזע הבמבוק ממלאים באורז, והעלים עוטפים את המאכל הנפוץ ביותר בתקופה זו- הג׳ונג-זי.
הכירו את שלושת המאכלים הפופולאריים אשר תזכו לפגוש (ולטעום!) בטייוואן, ומכילים בתוכם חלק מן הצמח המיוחד:
1. ג׳ונג-זי 粽子
מאכל ייחודי שאופייני לתקופה של פסטיבל סירות הדרקון אך ניתן למצוא אותו בדוכנים ברחבי האי לאורך כל השנה, והוא אפילו נכנס לרשימת "10 המאכלים הטייוואנים שאתם חייבים לטעום" שלנו. משמעות המילה "ג'ונג" היא פירמידה, ואכן מדובר בעלי במבוק המקופלים במעיין צורת פירמידה וממולאים באורז דביק ומגוון תוספות. יש גרסאות שונות - עם ערמונים, עם בשר, עם ביצה, בלי ביצה, ויש אפילו גרסה מתוקה. כך או כך, השמועה אומרת שהמתכון של הג'ונג-זי הוא סודי! מה שבטוח זה שהמתכון עתיק מאוד ועובר בין הדורות, ולכן הטעמים ואופן העשייה קצת משתנים בין אזורים שונים באי, אך הטעם תמיד נפלא. למרות שזה נראה כמו נשנוש – מדובר במאכל ממלא מאוד שמשביע כמו ארוחה שלמה, ולצערנו הוא גם לא דיאטטי במיוחד.
2. גזע במבוק ממולא אורז 竹筒飯
את המאכל המיוחד הזה פוגשים לרוב באזורים שבהם חיה אוכלוסייה אבוריג׳ינית טייוואנית, והוא פופולרי במיוחד בקרב אנשי שבט טרוקו. גם אותו ניתן למצוא בגרסאות רבות - צמחוני, בשרי, וגם גרסה מתוקה.
העיקרון הוא די פשוט - לוקחים במבוק, ממלאים את החלל הריק שבתוכו באורז דביק, ואז מאדים את כל הסיפור. מספרים כי המקור של המאכל הוא בתקופות בהן היו יוצאים למסעות ארוכים אשר היה קשה להשיג בהם ארוחה חמה, ואז נהגו לקחת את גזע הבמבוק הממולא משום שהוא קומפקטי, קל, מחזיק הרבה זמן בלי להתקלקל, ואפילו לא צריך להשתמש בכלים כדי לאכול אותו.
3. סלט נצרי במבוק 竹筍沙拉
מה זה בכלל "נצרים"? מדובר למעשה בחלק הראשוני שצומח מהאדמה, עוד לפני שהבמבוק מגבש את הצורה שלו וצומח לגובה. רבים מהמטיילים בטייוואן נדהמים לראות את גודל מימדיהם של נצרי הבמבוק אשר רואים בשווקי האיכרים.
הדרך לאכול את נצרי הבמבוק היא מאוד פשוטה ומצריכה בסך הכל בישול במים. בטייוואן אוהבים לבשל את נצר הבמבוק, לקרר אותו לילה במקרר, ויום למחרת לאכול אותו בתור סלט קליל עם מיונז. לפי התפיסה הסינית, נצר הבמבוק הוא בעל תכונות ״מקררות״ ועוזר לצנן את הגוף בימות הקיץ החמים.
רוצים להכיר מטעמים טייוואניים מיוחדים נוספים? מוזמנים לצפות בסרטון של Taiwanit בשיתוף משרד התיירות הטייוואני:
אז חוץ מזה שהוא מאוד יפה, מאוד טעים ומאוד בריא, הבמבוק גם מלמד אותנו שיעורים חשובים לחיים...
הנה 4 שיעורים שמלמד אותנו הצמח המיוחד הזה:
1. סבלנות: מאפיין מרכזי של הבמבוק קשור בקצב הצמיחה שלו, שהוא, כפי שניחשתם - איטי מאוד. כאשר זורעים את זרע הבמבוק לראשונה, צריך להשקות אותו במשך שנים על גבי שנים עד שהוא צומח. זה מלמד אותנו על החשיבות של עבודה קשה ומתמשכת, מבלי להתייאש ומבלי לצפות לראות את התוצאה באופן מיידי.
2. גמישות ורכות: מאפיין נוסף של הבמבוק הוא ההתמודדות שלו עם הרוח - שכשמגיעה רוח חזקה הבמבוק מתכופף, אך הגמישות וה״רכות״ שלו מאפשרות לו לחזור למרכז תמיד. זה מזכיר לנו שהחיים מביאים איתם גם משברים ואתגרים, אבל בעזרת גמישות ורכות אנו יכולים לקום מהר ולחזור למרכז שלנו.
3. תזמון: כל אותן שנים בהן משקים את הבמבוק ועומלים על צמיחתו הן לא לשווא. בתקופה זו הוא בונה ומחזק את השורש שלו, ורק אחרי שעבודה זו נעשתה הוא מרשה לעצמו לפרוץ במהירות החוצה ולהביא את הביטוי שלו לעולם בשיא העוצמה. גם בחיים - לדברים יש סדר משל עצמם, והם צריכים להתגשם בזמן וב"טיימינג" הנכון ביותר.
4. הקשר בין הנראה לבין הבלתי נראה: הבמבוק מראה לנו כי קיים קשר ישיר וחזק בין העולם הנראה - מה שמתרחש מעל האדמה, לבין העולם הבלתי נראה - מה שקורה מתחתיה. הוא מזכיר לנו עקרונות פילוסופיים לפיהם כל מה שנמצא בעולם הנגלה ושאנחנו יכולים לתפוס עם החושים שלנו, הוא למעשה תוצאה של תהליכים עמוקים המתחוללים במקומות נסתרים יותר.
אז בפעם הבאה שאתם נכנסים לתוך יער במבוקים (למשל, בביקורכם בפארק הלאומי יאנגמינגשאן) ונדהמים מאצילות הבמבוק ומהגבהים אליהם הוא מגיע - זכרו את המאפיינים המיוחדים שלו ואת כל מה שהוא יכול ללמד אותנו.
מתכננים ביקור בטייוואן ורוצים להפיק ממנו את המירב?
מתחילים פרויקט הקשור בטייוואן וזקוקים לייעוץ והכוונה?
מעוניינים לשלב בטיול שלכם סיור תרבות מעמיק עם מיטל מרגוליס לין?
לכל עניין ושאלה אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר.
Comments