פרנק, סטודנט טייוואני בוגר המחלקה למדעים באוניברסיטת ג'יאוטונג בטייוואן, הוא כיום דוקטורנט בבית הספר להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון של הטכניון - המכון הטכנולוגי לישראל, שם הוא עורך מחקר על בשר ותאי גזע מתורבתים.
בריאיון עם Taiwanit פרנק לא מספר על תאי גזע מתורבתים - אל חשש, אלא על חוויותיו מישראל וכיצד היא נראית מבעד לעיניים שלו.
1. איך הגעת לישראל?
געתי לחילופי סטודנטים בישראל בשנה הראשונה שלי בלימודים, ובחרתי ללמוד דווקא בה כדי ללמוד מהחדשנות ומהאנשים המרשימים שיש בה. ישראל אמנם נוסדה רק לפני 70 שנה, אבל היא משתמשת בטכנולוגיה עילית ומטפחת אנשים שלא מפחדים מכישלון ולא חוששים לעמוד על שלהם מול הרשויות. תרבות "החוצפה" נטועה עמוק בלב האנשים, ותמיד התרשמתי מהאומץ, הנועזות, וערעור הסטריאוטיפים שקיימים בישראל.
בנוסף, כמהתי לסביבת היזמות הבינלאומית שיש בישראל. בתקופת הלימודים הזו חיפשתי התמחויות בחברות חדשות, יצרתי אינטראקציות בין אישיות וגם חטפתי כמה "שוקים תרבותיים".
2. לא חששת להגיע לישראל?
קראתי מידע בנושא והתייעצתי עם אנשים שהגיעו לתכניות התמחות בישראל בעבר, והבנתי שישראל אינה מסוכנת כמו שכולם חושבים. אם בעבר מלחמה, מחבלים ומדבר היו שמות נרדפים לישראל, היום זו החדשנות שמאפיינת אותה יותר מכל. ישראל מכונה "עמק הסיליקון של המזרח התיכון", ולמרות שהאוכלוסיה שלה מונה רק 8.8 מיליון תושבים, יש בה יותר מ-6,000 חברות סטארט-אפ ותעשיית ההייטק שלה מתפתחת ומשתפרת כל הזמן.
3. למה בחרת ללמוד בטכניון?
בחרתי בטכניון בתחילת הדרך בגלל תכנית לחילופי סטודנטים של אוניברסיטת ג'יאוטונג שדרכה הגעתי. במהלך לימודיי בישראל עבדתי קשה כדי להצטרף למחקר על בשר מלאכותי, שהפך להזדמנות עבורי להישאר בטכניון. כמו כן, הסטודנטים לתואר שני בטכניון מקבלים מלגות חודשיות ולא צריכים לשלם שכר לימוד, וזה מעניק עצמאות כלכלית ואפשרות להתמקד בחוויית הלימודים בחו"ל.
4. איך נראים חיי היום-יום של סטודנט זר בישראל?
כל הלימודים הם באנגלית והסטודנטים הם כולם סטודנטים בינלאומיים - כל אחד מגיע עם השפה שלו, המבטא שלו, התרבות שלו... לאט לאט ובהדרגה לומדים על הרקע התרבותי של אנשים אחרים, ולפעמים זה קורה בעיצומם של ויכוחים ומהומות!
לדיונים רבים בכיתה אין תשובה נכונה או חד משמעית, ואני מאוד אוהב את הגישה הזו של המרצים. השיחות האלו מאתגרות את התפיסות שלי ומדרבנות אותי לנסות לחשוב מנקודת המבט של הצד השני. בחוויה שלי אף פעם לא הרגשתי ביקורת אלא רק הבנה ואמפתיה.
5. איך הגעת להתמחות בסטארט-אפ ישראלי?
פניתי בלינקדין למנכ"ל של סטארט-אפ ישראלי שמפתח מוצר דמוי-עוף (מבשר מלאכותי) כדי לשאול על האפשרות להתמחות אצלו. המנכ"ל דווקא היה מוכן לתת לי הזדמנות אבל בסוף זה לא הסתדר. באותה נקודה חברה ייעצה לי: "תחשוב מנקודת המבט של החברה - האינטרס שלה הוא שההצטרפות שלך תסייע לפתור בעיה מסוימת". מהשיחה הזו הבנתי שלפני שאני פונה למעסיק אני צריך ללמוד על החברה - מה הגודל שלה, מצב המימון, מבנה התפקידים וכו', ועל סמך המידע הזה אוכל להבין איך אני יכול לתרום לה, ולהציג להם בבירור את היתרונות שאני יכול להביא אם אתמחה בה.
יצרתי שוב קשר עם חברת הסטארט-אפ הקודמת, אך הניסיון נכשל. בעקבות הכישלון הזה עשיתי שיעורי בית, ופניתי למנכ"לים שונים בלינקדין. לא הרבה ענו לי והסכימו להיפגש, אבל התמזל מזלי שאחד מהם היה ערן - מנכ"ל Flying SpArk. נפגשנו לריאיון, למדתי ממנו על החברה והמוצר שלו ובאופן כללי על מצב תעשיית טכנולוגיית המזון, ובסוף הריאיון הצלחתי להשיג הזדמנות להתמחות! כבר ביום הראשון של ההתמחות הרגשתי את אווירת העבודה החדשנית בישראל, ושמחתי מאוד על כך שנלחמתי על מה שרציתי.
6. הצג בקצרה את חברת ההתמחות שלך ואת היעדים העתידיים?
החברה בה אני מתמחה, Flying SpArk, היא חברת סטארט-אפ ישראלית בתחום טכנולוגיית מזון המשתמשת בזחלים של זבוב הפירות הים תיכוני, אותם טוחנים לאבקה עתירת חלבון שהופכת למקור נוסף לצריכת חלבון.
לפני זמן מה השתתפתי במפגש בשר מלאכותי שנערך בתל אביב, ושם פגשתי את עידו, מנכ"ל החברה שאליה פניתי עוד כשהייתי בטייוואן ובסוף ההתמחות שם לא הסתדרה. באופן בלתי צפוי הוא אמר שהוא עדיין זוכר אותי. סיפרתי לו על התוכנית שלי להישאר בישראל כדי לערוך מחקר על בשר מלאכותי, ותהיתי האם יש סיכוי שבעתיד אוכל להצטרף לחברה שלו. להפתעתי הוא הביע נכונות רבה!
לתחושתי, בישראל כל עוד אתה מוכן ליזום, לשאול שאלות ולנסות - אתה תקבל מהצד השני עזרה שאפילו תעלה על הציפיות שלך. אתה פשוט צריך למצוא את האנשים הנכונים שיעזרו לך להתקדם לעבר המטרות שלך.
לאחר ניסיונות וגישושים שונים, היום אני בטוח יותר בתוכניות שלי לעתיד - לשלב את הידע שלי בביוטכנולוגיה עם הרוח החדשנית הייחודית של ישראל, להישאר בישראל ולהתמקד בפיתוח בשר מלאכותי וביוטכנולוגיה.
מתכננים ביקור בטייוואן ורוצים להפיק ממנו את המירב?
מתחילים פרויקט הקשור בטייוואן וזקוקים לייעוץ והכוונה?
מעוניינים לשלב בטיול שלכם סיור תרבות מעמיק עם מיטל מרגוליס לין?
לכל עניין ושאלה אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר.
Comments