top of page
תמונת הסופר/תTaiwanit

״Made in Taiwan״- 8 טיפים לבניית קשרים עסקיים מוצלחים בטייוואן

עודכן: 7 בפבר׳


טייוואן וישראל. על פניו - מה הקשר? האחת במזרח הרחוק, השנייה במזרח התיכון. באחת התושבים זהירים ומנומסים להפליא, ובשנייה ה״חוצפה״ המקומית מפורסמת ברחבי העולם. ואפשר להעלות עוד תהיות רבות לגבי השוני בין השתיים האלו...


ויחד עם זאת, ישנם גם לא מעט קווי דימיון. גם טייוואן וגם ישראל הן מובילות טכנולוגיות, מה שגם לא מפריע להן לשמור על ההיבטים המסורתיים שבהן. לשתיהן אין משאבי טבע והכלכלות שלהן מבוססות על ההון האנושי, ולכן שתיהן מקדשות תחומים המפתחים את האנשים - חינוך, השכלה ועוד.


למעשה, לא רק ששני המקומות דומים במובנים רבים, אלא שבשנים האחרונות ההתעניינות של ישראל וטייוואן אחת בשנייה הולכת וגוברת, בייחוד בהקשר של חדשנות טכנולוגית ובפרט בתעשיית השבבים. תעשייה זו היא משמעותית בכלכלות של שתי המדינות, אך בהיבטים שונים - בעוד טייוואן משפרת בעקביות את תהליכי הייצור, בישראל מתמקדים במחקר ופיתוח. במובן מסוים נראה שהשתיים שונות אך משלימות זו את פעילותה של זו, באופן שמקדם רצון הדדי בשיתופי פעולה והרחבת הקשרים העסקיים. דוגמא לכך היא העובדה שסטודנטים טייוואנים רבים מתעניינים בלימודים בישראל על מנת לרכוש כלים לעבודה בתעשיות הטכנולוגיה המתקדמת. מהצד השני לא מעט חברות ישראליות מחפשות הזדמנויות עסקיות בטייוואן, והחברות הישראליות שכבר פועלות באי מרחיבות את מוקדי הפעילות שם.


אז כן, טייוואן לחלוטין נמצאת על המפה של זירת העסקים הישראלית, ובכל זאת ישנם אתגרים רבים הנובעים ברובם מפערי שפה ונורמות תרבותיות אחרות. אם אתם מנהלים קשרים עסקיים ומו״מים עם טייוואן, חשוב לשים לב להבדלים התרבותיים הללו ואף לנסות להבין מה עומד מאחורי ההרגלים העסקיים בטיווואן, כדי להימנע מאי-הבנות וסיטואציות מביכות. השותפים הטייוואנים בטוח יעריכו את היכרותכם עם התרבות שלהם, ותשומת הלב הזו מצדכם עשויה לסייע למשא ומתן מוצלח!


אז בשביל שתגיעו מוכנים, הכנו עבורכם 8 טיפים שיכולים לסייע בקשרים העסקיים עם השותפים באי הרחוק!


1. טאץ׳ אישי:

התרבות העסקית הטייוואנית שמה דגש רב על בניית קשרים אישיים, מה שמכונה ״גוואנשי״ (关系 guanxi). הטייוואנים מאמינים שחשוב להתחבר ולבסס קודם כל קשר אישי - להבין מי האדם שעומד מולנו - ורק לאחר מכן להתקדם לפן העסקי. זו גם הזדמנות טובה להזכיר את נושא הסבלנות: ישראלים הרבה פעמים אוהבים לגשת ישר לעניין, אבל בטייוואן הדגש הוא על בניית מערכות יחסים ארוכות טווח המבוססות על אמון ומחויבות הדדית, ולכן הן גם נבנות בקצב איטי יותר. זה לא בהכרח ״כבד״ כמו שזה עלול להישמע, זה פשוט אומר שבטיול עסקי בטייוואן כדאי לצפות לבילויים משותפים וארוחות שבהן בכלל לא מדברים ביזנס, אלא עסוקים בלהכיר יותר טוב אחד את השני.


2. ביזנס אנד פלז׳ר:

בהמשך ישיר לסעיף הקודם, בילויים משותפים הם חלק בלתי נפרד מעשיית עסקים בטייוואן. לרוב הבילוי הוא בעצם ארוחה - דרך נפוצה ומוצלחת (וטעימה) לבנייה ושימור של הקשר האישי עם השותפים לעבודה. אוכל הוא בהחלט חלק מהותי בתרבות הטייוואנית, וכך גם מהתרבות העסקית שלה. הארוחות המשותפות נועדו גם להקליל קצת את תהליך העבודה, שכאמור, יכול להיות מתמשך יחסית. רק חשוב לזכור: במהלך הארוחה לא מומלץ להעלות עניינים עסקיים, אלא אם השותף הטייוואני יוזם זאת.


לאן נחמד ללכת בארוחות כאלו ומה נהוג לאכול?

את התשובות לשאלות הללו תוכלו למצוא בכתבה שלנו בנושא!

הוזמנתם לארוחה עם השותפים המקומיים? שימו לב לטיפים הבאים, שיעזרו לכם לצלוח את הערב בצורה חלקה. בכל זאת, תרבות האוכל והאירוח בטייוואן שונה למדי ממה שמוכר לנו בארץ.

  • אורח הכבוד (כלומר אתם, בדרך כלל) הוא הראשון שטועם מהאוכל, לכן השתדלו לעשות זאת במהרה. המארחים ככל הנראה לא יאיצו בכם לעשות זאת, אבל הם גם לא יתחילו לאכול לפניכם - אל תשאירו אותם רעבים... :)

  • אל תנעצו את מקלות האכילה באורז או בצלחת! זוהי מחווה שקשורה לטקסי לוויה ולכן עלולה להעכיר את האווירה.

  • בארוחות נהוג לשתות אלכוהול ולהרים לחיים (או 干杯 ganbei בסינית). בנוסף, ייתכן שתוזמנו לבילוי שתייה נוסף אחרי ארוחת הערב. על נושא בילויי האלכוהול באסיה אפשר לכתוב כתבה שלמה, אבל בתור התחלה ההמלצה שלנו היא להיות רגישים לסיטואציה. במקרים מסוימים השתכרות תיתפס כלא מכבדת, אבל במקרים אחרים דווקא תהיה ציפייה לשתייה ביחד במטרה לשבור את הקרח ולהכיר טוב יותר.

  • במידה והנכם שומרי כשרות או בעלי דרישות מסוימות הנוגעות לאוכל - חשוב לתקשר את זה מראש לצד השני כדי למנוע אי נעימויות. לטייוואנים מאוד חשוב שתהנו מהארוחה שהוזמנתם אליה ואם יקרה מצב שבו לא תוכלו לאכול מהאוכל המוגש הם ירגישו מבוכה גדולה. השתדלו למנוע סיטואציה כזו מבעוד מועד.

  • מי שהזמין לארוחה, בין אם אלו אתם או השותפים הטייוואנים, משלם את החשבון במלואו. לא מקובל לחלוק בתשלום וכדאי להבין מראש ממי מצופה לשלם על האירוח.


3. עמידה בזמנים:

בכל תרבות יש תפיסה קצת שונה לעמידה בזמנים, ונכון שגם בישראל לא מומלץ לאחר לפגישת עבודה - אבל בכל זאת נדגיש שהטייוואנים נחשבים לדייקנים ואיחור נתפס כזלזול בצד השני. בתור כלל אצבע, אנחנו ממליצים לנסות להקדים בכמה דקות, הן לפגישה פרונטלית והן לפגישה מקוונת. היה וקרה בלת״ם ואתם נאלצים לאחר - הצד הטייוואני כנראה יבין זאת, אבל הקפידו לעדכן אותו כמה שיותר זמן מראש, וכמובן להתנצל ולספק סיבה הגיונית לאיחור.


4. לבוש:

בהשוואה לתרבות הישראלית התרבות הטייוואנית היא פורמלית הרבה יותר, ולפגישות עסקיות (גם וירטואליות!) נהוג להתלבש באופן רשמי. הדור המבוגר בטייוואן לרוב ילבש חליפה שלמה לפגישות רשמיות, ובהשפעת התרבות היפנית הטייוואנים כמעט תמיד ינעלו נעליים סגורות. יחד עם זאת, הדור הצעיר בטייוואן כבר הולך לכיוון פחות רשמי ולרוב מסתפק בחולצה מכופתרת או חולצת פולו. בקיצור, לפני הפגישה כדאי לברר מי מתוכנן להיות נוכח בה ולהתאים את לבושכם. כך או כך זכרו שבטייוואן רשמיות נתפסת ככבוד לסיטואציה ולאנשים העומדים מולכם.


5. מתנות:

החלפת מתנות היא עניין רציני בתרבות העסקית בטייוואן - צפו לקבל מתנה מהשותף הטייוואני, וכמובן - הכינו אתם מתנה עבורו. איזו מתנה זה גם עניין... בטייוואן קיימים לא מעט טאבואים הקשורים למתנות וכדאי להתייעץ לפני הבחירה כדי למנוע אי הבנות תרבותיות. לרוב נהוג שהמעטפת האדמיניסטרטיבית של כל צד עורכת בירורים מנומסים בנושא. בכל מקרה מתנה בעלת אופי ישראלי תהיה מוערכת מאוד ובוודאי תתרום לביסוס הקשר עם הצד השני. גם אריזה מושקעת של המתנה תתקבל בהערכה רבה.

לגבי טקס החלפת המתנות - גם את ההענקה וגם את הקבלה נהוג לעשות בשתי ידיים, ולאחר מכן להצטלם עם המתנה. באשר לפתיחת המתנה, כדאי לחכות ולבדוק שהצד השני עושה זאת לפני שאתם פותחים את המתנה שלו כדי למנוע מבוכה. במידה ואתם מעוניינים לספר מעט על המתנה שאתם נותנים, אתם יכולים לפתוח אותה ולספר את הסיפור שעומד מאחוריה.


רוצים שנעזור בבחירת המתנה המושלמת לשותפים הטייוואנים?

קראו על שירות המתנות החדש של Taiwanit - שעושה את כל העבודה בשבילכם!



6. כרטיסי ביקור:

אנחנו אמנם חיים בעידן דיגיטלי שבו נדמה שרוב האינטראקציות הבין-אישיות קיבלו חלופה וירטואלית, ובכל זאת בטייוואן לכרטיסי ביקור עדיין יש חשיבות רבה! כן כן, פיסת הנייר הקטנה הזו… באופן כללי בעולם העסקים האסייתי כרטיסי ביקור מהווים מין ״מפתח״ שמטרתו לפתוח דלת וליצור קשרים עסקיים ולמעשה קשרים בכלל. לכן במידה והוזמנתם לכנס, פגישה, סמינר או כל אירוע אחר בטייוואן - אל תשכחו לקחת את כרטיסי הביקור שלכם! הם ישמשו אתכם בסיטואציות רבות במהלך שהותכם באי.


למה כדאי לשים לב כשמעניקים כרטיס ביקור?

  • רצוי מאוד להכין כרטיס ביקור דו צדדי, כשצד אחד באנגלית והשני בסינית מסורתית.

  • העניקו את כרטיס הביקור כשאתם אוחזים בו בשתי ידיים והטקסט פונה כלפי השותף הטייוואני.

למה כדאי לשים לב כשמקבלים כרטיס ביקור?

  • קבלו את הכרטיס כשאתם אוחזים בשני צדדיו באמצעות שתי הידיים.

  • לאחר קבלת הכרטיס קראו בקול רם את השם והתפקיד של מעניק הכרטיס וכמובן הפגינו עניין והתרשמות.

  • לאחר מכן הכניסו את כרטיס הביקור לנרתיק כרטיסים ייעודי ובאופן כללי הפגינו כלפיו יחס מכבד. אל תכניסו אותו לכיס כלשהו בבגד!

  • לעיתים נהוג לרשום על הכרטיס שקיבלתם היכן פגשתם את אותו אדם. לא בטייוואן. זה נחשב לא מכבד, אז הימנעו מלעשות זאת.

עוד טיפים על העולם השלם של כרטיסי ביקור בטייוואן - קראו בכתבה המלאה!



7. כבוד ונימוסים:

התרבות העסקית הטייוואנית שואבת מערכי הקונפוציאניזם וביניהם מתן כבוד, הקפדה על נימוס, והיררכיה. לפני פגישה עסקית חשוב להבין מי נגד מי ומי מקבל ההחלטות בחדר.

מספר טיפים שיסייעו לכם להבין את שותפיכם לתהליך:

  • הלך הרוח התרבותי הוא מאוד לא ישיר וצריך ללמוד לקרוא בין השורות. למשל, ״לא״ לרוב לא יאמר בצורה מפורשת אלא יתבטא בשתיקה למשל.

  • הבעת דעות ורעיונות מהצד הטייוואני יעשו בעדינות והם ימתינו בסבלנות לתגובתכם. כבדו זאת.

  • אנשי עסקים בטייוואן נוהגים לנהל משא ומתן בצורה איטית יותר בהשוואה לישראלים. כדאי לשמור על סבלנות ולא ללחוץ בהקשר של קבלת החלטות והצבת דדליינים צפופים.


8. תיעזרו ותשאלו!

הדרך הקלה ביותר למנוע אי הבנות היא להיעזר במישהו שמכיר את התרבות הטייוואנית מקרוב ומבפנים, ויכול ללוות את תהליכי המשא ומתן העסקי. אנחנו ב-Taiwanit נשמח לסייע לכם בתהליך שכזה!



מתכננים ביקור בטייוואן ורוצים להפיק ממנו את המירב?

מתחילים פרויקט הקשור בטייוואן וזקוקים לייעוץ והכוונה?

מעוניינים לשלב בטיול שלכם סיור תרבות מעמיק עם מיטל מרגוליס לין?

לכל עניין ושאלה אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר.



מאחלים עסקים מוצלחים לכולם!

-הכתבה נכתבה בשיתוף של מיטל מרגוליס לין וזיו מנצור

במסגרת תוכנית ההתמחות של החוג ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטה העברית-



Commenti


  • LinkedIn - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
Jiaoxi Sietian Temple.jpg

צרו קשר

bottom of page